0

Kripto paralar için vergi geliyor

Dünyada en çok kripto para kullanan ülkelerden biri olan Türkiye’de günlük işlem hacminin 1 milyar doları aştığı belirtiliyor. Hükümet, başta Bitcoin olmak üzere kripto para alım-satımına vergi getirmeye hazırlanıyor.

Bu konuda 3 seçenek var:

  • Menkul kıymet: Bunun için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenleme yapması gerekiyor. Normalde SPK, kripto paraların bu tanıma uymadığını düşünüyor, bu yüzden menkul kıymet olarak değerlendirmek istemiyor. Eğer bu uygulanırsa, tıpkı hisse senedi alım satım kazancında, kaynağından yüzde 10 stopaj kesilmesi gibi, kripto para işlem platformlarına “aracı kurum izni” verecek ve platform kullanıcı adına yüzde 10 stopaj uygulayacak. Böylece kripto para işlem platformları vergilendirmede aracı olacak.
  • Emtia (altın, gümüş, buğday vs.): Bu durumda kripto para alım satımının sürekli ya da aralıklı yapılıp yapılmadığına bakılacak. Sürekli ise kullanıcılardan mükellef olmaları istenecek. Kullanıcı hem Katma Değer Vergisi hem de Gelir Vergisi ödeyecek. Aralıklı bir kazanç söz konusu ise belli bir rakamın üzerindeki kazançlar için sadece Gelir Vergisi söz konusu olacak. 2020 yılı için, 40.000 TL’nin üzerinde bir düzensiz kazanç varsa, 40.000 TL’nin üzeri için gelir vergisi ödeniyor.
  • Para: Kripto paraların regülasyonlar çerçevesinde “para” olarak değerlendirilmesi en düşük ihtimal. Bu durumda euro ve dolarda olduğu gibi şahıslar vergi yükümlülüğünden kurtuluyor. Merkez Bankası’nın iş yükü artacağından bu ihtimal son sırada yer alıyor.

Bu 3 ana madde kendi içinde başka maddelerle detaylanıyor. Henüz kullanıcıların vergilendirilmesi konusunda karar verilmiş değil. Fakat şirketler alım satım yapıyor ve kazanç elde ediyorsa, bunu değer artış kazancı olarak beyan etmek zorunda.

Kısa sürede bu seçenekler detaylanacaktır. Umuyoruz ki bu piyasada bireysel küçük yatırımcılardan vergilendirme yapılmamasıdır.

Son olarak, denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG’nin kripto paraların menkul kıymet olarak değerlendirilmesi görüşünü savunduğunu hatırlatalım.

Nihayetinde, kripto paraların vergilendirilmesi konusu, tüm bu ihtimaller çerçevesinde karar alınması ve regülasyonların tamamlanması ile netleşecek.

Yurt dışında kripto paralara uygulanan vergiler

Yaklaşık 15 ülkede kripto paralara vergi uygulanırken Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelerde herhangi bir vergi uygulanmıyor. Güney Kore, geçen hafta aldığı kararla kripto paralara vergi uygulama kararı aldı. Güney Kore, 2022’de yürürlüğe girecek değişikliğe göre kripto para alım satımlarıyla 2,5 milyon wondan (2.260 dolar) fazla kazanç elde eden kişilerin kazançları üzerinden yüzde 20 oranında vergi alacak.

Almanya’da elinizdeki kripto paraları bir yıl geçmeden al sat yaparsanız ve karınız 600 Euro’yu geçerse artan oranlı bir şekilde gelir vergisi politikası uygulanıyor. İngiltere’de satıştan elde ettiğiniz karın yüzde 10’u, Estonya’da yüzde 20’si, Bulgaristan’da yüzde 10’u, Norveç’te yüzde 25’i sermaye kazancı vergisine tabi tutuluyor. ABD’de ise kripto paralara yönelik karmaşık bir vergi uygulanıyor. Kullanım amacına, elde tutulan gün sayısına, ve miktarına bağlı olarak yüzde 0 ile yüzde 37 arasında gelir vergisi uygulanıyor. Japonya’da kripto paradan elde edilen gelir 1,95 milyon yenden az ise yüzde 5, 40 milyon yenden fazla ise yüzde 45 oranında vergi uygulanıyor. Bunlara ek bir de yüzde 10’luk ek vergi uygulanıyor. En yüksek vergiyi Japonya uyguluyor.

Güncel airdrop fırsatlarını görmek için tıklayınız.!!!

Airdrop Türkiye

Abone Ol 

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar