Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kripto paralarla ilgili “Biz buna karşı değiliz. Ama vatandaşlarımızın mutlaka dikkatli olması gerekiyor. Yaşamlarını gelirlerin riske atabilecek bir girişimde bulunmamaları gerekiyor” dedi. Elvan, kripto para platformlarının vergilendirilmesi için çalışma yaptıklarını da açıkladı.
CNN Türk’te yayınlanan Gece Görüşü programına katılan Lütfi Elvan, kripto para konusunda şu açıklamaları yaptı:
Bu kripto varlıkların bir noktaya kadar denetimlerini yapabiliyorsunuz. Bu konu üzerinde AB çalışıyor. Bir taslak oluşturdu. ABD, İngiltere gibi ülkeler değişik çalışmalar yaptılar. Alım-satım işlemlerine yönelik bazı düzenlemeler yaptılar. İşin 2 boyutu var birincisi kara paranın aklanması ve terörizmin finanslanması. Biz tüketiciyi korumakla hükümlüyüz. Kara paranın aklanmasına yönelik terörizmin finanslanmasına yönelik yapı OCT altında. Biz geçtiğimiz aylarda bir yasal düzenleme Mevlis’imiz tarafından yapıldı. FITF’nin bizden istediği düzenlemeleri yaptık. FITF bununla ilgili tedbirler alınmasını istedi.
Bu çerçevede MASAK FITF’le birlikte çalışıyor. Biz gerekli çalışmalarımızı yaptık ve bu platformlara yönelik denetlenme yapılmasına ülkeler başladı. Bizim de taslak çalışmamız var.
Kripto dediğimiz nedir? Bir maddi olmayan varlıktır şeklinde bir tanım yapıldı. Bankalar üzerinden işlemlerin yapılabileceği düzenlemeyi Merkez Bankası yaptı. MASAK’a yetki verdik ve bir rehber hazırladık.
Bu platformların uyması gereken kurallar neyse bunları belirledik. Uymamaları halinde ne kadar bir cezayla karşı karşıya kalacaklarını ortaya koyduk. Bu platformlar mutlaka alım-satım işlemlerini mutlaka MASAK’la paylaşacaklar. MASAK’ın bu platformlar üzerinde denetim yetkisi var artık.
Bu platformların uyması gereken yetkiler nelerdir. 10 bin liranın üzerinde işlem yapanları 10 gün içerisinde MASAK’a bildirme yetkisi getirdik.”
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Vergi konusunda çalışma yürütüyoruz:
Özellikle vergi konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Dünyadaki uygulamaları nelerdir, ne tür bir yapı var. Bunları yaparken ilgili taraflarla mutlaka konuşulması gerekiyor. Şu şekildedir diye net bir cevap veremeyebilirim ama temel olarak çalıştığımız alanlar bunlar. Bu alanların tamamı tüm dünyanın çalıştığı alanlardır.
Bu açıklamalara göre artık kriptopara vergisine çok daha yakınız. Umuyorum ki vergilendirme yaparken TRT payı eklemezler… 🙂
Yurt dışında kripto paralara uygulanan vergiler
Yaklaşık 15 ülkede kripto paralara vergi uygulanırken Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelerde herhangi bir vergi uygulanmıyor. Güney Kore, geçen hafta aldığı kararla kripto paralara vergi uygulama kararı aldı. Güney Kore, 2022’de yürürlüğe girecek değişikliğe göre kripto para alım satımlarıyla 2,5 milyon wondan (2.260 dolar) fazla kazanç elde eden kişilerin kazançları üzerinden yüzde 20 oranında vergi alacak.
Almanya’da elinizdeki kripto paraları bir yıl geçmeden al sat yaparsanız ve karınız 600 Euro’yu geçerse artan oranlı bir şekilde gelir vergisi politikası uygulanıyor. İngiltere’de satıştan elde ettiğiniz karın yüzde 10’u, Estonya’da yüzde 20’si, Bulgaristan’da yüzde 10’u, Norveç’te yüzde 25’i sermaye kazancı vergisine tabi tutuluyor. ABD’de ise kripto paralara yönelik karmaşık bir vergi uygulanıyor. Kullanım amacına, elde tutulan gün sayısına, ve miktarına bağlı olarak yüzde 0 ile yüzde 37 arasında gelir vergisi uygulanıyor. Japonya’da kripto paradan elde edilen gelir 1,95 milyon yenden az ise yüzde 5, 40 milyon yenden fazla ise yüzde 45 oranında vergi uygulanıyor. Bunlara ek bir de yüzde 10’luk ek vergi uygulanıyor. En yüksek vergiyi Japonya uyguluyor.
Güncel airdrop fırsatlarını görmek için tıklayınız.!!!